[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي درباره نشريه آخرين شماره تمام شماره‌ها جستجو ثبت نام ارسال مقاله تماس با ما ::
:: دوره 13، شماره 4 - ( مهر،آبان 1390 ) ::
دوره 13 شماره 4 صفحات 9-17 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی میزان باقیمانده سم اکسی دیمتون متیل در خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای در استان چهارمحال و بختیاری
غلامرضا جاهد خانیکی، عبدالمجید فدایی ، مهربان صادقی، گشتاسب مردانی
2مرکز تحقیقات بیوشیمی بالینی - دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران 2Clinical Biochemistry Research Center, Shahrekord University of Medical Sciences, Shahrekord, Iran, ، Ali2fadae@yahoo.com
چکیده:   (9544 مشاهده)

زمینه و هدف: استفاده بیش از حد از آفت کش ها در تولید محصولات کشاورزی به عنوان یک عامل خطر برای سلامتی انسان و آلودگی محیط زیست مطرح می باشد. این پژوهش با هدف بررسی میزان باقیمانده سم اکسی دیمتون متیل در خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. روش بررسی: در این مطالعه توصیفی – تحلیلی آزمایشـــگاهی 60 نمونه گوجه فرنگی و خیار از سطح گلخانه های استان به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. میزان سم نمونه ها قبل از شستن، بعد از شستن و پس از پوست کندن با اتیل استات - ان- هگزان استخراج گردید و پس از خارج کردن حلال میزان سم استخراج شده با کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) اندازه گیری شد. برای تحلیل اطلاعات از آزمون های ناپارامتری رتبه علامت دار ویلکاکسون و فراید من استفاده شد. یافته ها: میانگین باقیمانده سم در خیار نشسته 17/0±23/0، خیار شسته 6/0±15/0 و خیار پوست کنده 5/0±08/0 میلی گرم بر کیلوگرم بود (001/0P<). میانگین باقیمانده سم در گوجه فرنگی نشسته 8/0±61/1 و در گوجه فرنگی شسته 04/0±67/0 میلی گرم بر کیلوگرم بود (001/0P<). نتایج نشان داد که 100% نمونه های خیار و گو جه فرنگی دارای باقیمانده سم اکسی دیمتون متیل بودند. نتیجه گیری: میزان باقیمانده سم اکسی دیمتون متیل در نمونه ها بیش از حد مجاز استاندارد توصیه شده بود و پوست کندن و شستشوی خیار و گوجه فرنگی قبل از مصرف، میزان باقیمانده سم را کاهش می دهند.

واژه‌های کلیدی: اکسی دیمتون متیل، باقیمانده سم، خیار، گوجه فرنگی.
متن کامل [PDF 183 kb]   (3907 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: سایر
دریافت: ۱۳۹۰/۷/۱۴ | پذیرش: ۱۳۹۶/۶/۱۱ | انتشار: ۱۳۹۶/۶/۱۱
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >


XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jahaed Khaniki G, fadaei A, Sadegh M, mardani G. Study of Oxydimeton methyl residues in cucumber & tomato grown in some of greenhouses of Chaharmahal va Bachtiari province by HPLC method. J Shahrekord Univ Med Sci. 2011; 13 (4) :9-17
URL: http://journal.skums.ac.ir/article-1-826-fa.html

جاهد خانیکی غلامرضا، فدایی عبدالمجید، صادقی مهربان، مردانی گشتاسب. بررسی میزان باقیمانده سم اکسی دیمتون متیل در خیار و گوجه فرنگی گلخانه ای در استان چهارمحال و بختیاری . مجله دانشگاه علوم پزشکی شهركرد. 1390; 13 (4) :9-17

URL: http://journal.skums.ac.ir/article-1-826-fa.html



دوره 13، شماره 4 - ( مهر،آبان 1390 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد Journal of Shahrekord University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.05 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 3658