:: دوره 19، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1396 ) ::
دوره 19 شماره 6 صفحات 13-23 برگشت به فهرست نسخه ها
اثرات محافظتی عصاره هیدروالکلی دارچین بر ضایعات کبدی ناشی از بیماری کبد چرب و مسمومیت با نیتریت سدیم در موش‌های صحرایی نر بالغ
الهام اشرفی، سید ابراهیم حسینی
گروه زیست شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی،شیراز ، ebrahim.hossini@yahoo.com
چکیده:   (1436 مشاهده)

زمینه و هدف: دارچین گیاهی است که از طریق کاهش سطح استرس اکسیداتیو باعث اصلاح شاخص‌های اکسیداتیو می‌شود. اختلال کبد چرب و استفاده از نگه‌ دارنده ‌های مواد غذایی نظیر نیتریت سدیم، باعث شیوع اختلالات کبدی می‌شوند. لذا این مطالعه با هدف بررسی اثر عصاره دارچین بر تغییرات بافتی ناشی از رژیم غذایی پرچرب و محتوی نیتریت سدیم در موش‌های صحرایی نر بالغ انجام گردید.
روش بررسی: در این مطالعه تجربی از 80 سر موش صحرایی نر بالغ در گروه‌های کنترل (فاقد تیمار)، شاهد (تیمار با حلال دارو) و 7 دسته تجربی دریافت‌کننده رژیم غذایی پرچرب (10 میلی لیتر بر کیلوگرم)، عصاره دارچین (60 میلی گرم بر کیلوگرم)، نیتریت سدیم (45 میلی گرم بر کیلوگرم)، دارچین با نیتریت سدیم، دارچین باریم پرچرب، نیتریت سدیم با رژیم پرچرب و نیتریت سدیم با رژیم پرچرب و دارچین با دوزهای تعیین ‌شده استفاده گردید. تجویزها 60 روزه و به‌صورت گاواژ انجام گرفت. در پایان پس از بی‌هوش نمودن حیوانات کبد آنها خارج و پس از تهیه مقاطع بافتی سلول‌های کبدی شمارش گردید ونتایج حاصل از مطالعات بافتی و شمارش سلولی توسط نرم‌افزار SPSS و از طریق آزمون‌های ANOVA و Duncan مورد آنالیز قرار گرفتند و معنی داری اختلاف داده‌ها در سطح 05/0>P در نظر گرفته شد.
یافته‌ها: نتایج این بررسی نشان داد رژیم غذایی پرچرب و محتوی نیتریت سدیم به ترتیب باعث افزایش و کاهش معنی دار در تعداد سلول‌های کوپفروهپاتوسیت ها در سطح 0/01>P می‌شود و در ساختار بافتی کبد نیز تغییراتی نظیر پرخونی، نکروزانعقادی، تورم سلولی، تحلیل واکوئلر، ارتشاح لنفوسیتی، آپوپتوز، احتقان و پرخونی و بالونی شدن هپاتوسیت ها مشاهده شد و در گروه‌های دریافت ‌کننده دارچین با رژیم پرچرب و محتوی نیتریت سدیم تغییرات ایجاد شده اصلاح گردید.
نتیجه‌گیری: رژیم‌های غذایی پرچرب و محتوی نیتریت سدیم احتمالاً از طریق ایجاد استرس اکسیداتیو باعث ایجاد آسیب‌های بافتی در کبد می شوند. عصاره دارچین نیز احتمالاً با داشتن خواص آنتی‌اکسیدانی قوی مانع اثرات مخرب نیتریت سدیم و رژیم غذایی پرچرب بر ساختار بافتی کبد می‌گردد.

واژه‌های کلیدی: نیتریت سدیم، کبد چرب، دارچین، کوپفر، هپاتوسیت.
متن کامل [PDF 1084 kb]   (231 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: فیزیولوژی
دریافت: ۱۳۹۵/۷/۲۵ | پذیرش: ۱۳۹۵/۱۰/۱۹ | انتشار: ۱۳۹۶/۱۱/۱۳


XML   English Abstract   Print



دوره 19، شماره 6 - ( بهمن و اسفند 1396 ) برگشت به فهرست نسخه ها