:: دوره 17، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1394 ) ::
دوره 17 شماره 1 صفحات 33-40 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی ترکیبات اسیدهای چرب و خاصیت آنتی اکسیدانی پوسته نازک دور مغز گردو در ژنوتیپ های مختلف گردوی ایرانی
ولی اکبری، رضا حیدری، رشید جامعی، مجید اسدی سامانی*
کمیته تحقیقات دانشجویی، مرکز تحقیقات گیاهان دارویی، دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد، شهرکرد، ایران ، biology_2011@yahoo.com
چکیده:   (5914 مشاهده)
زمینه و هدف: گردوها منبع خوبی از اسیدهای چرب ضروری و توکوفرول ها می باشند. ترکیبات شیمیایی بویژه اسیدهای چرب و توکوفرول ها وابسته به نوع ژنوتیپ و شرایط محیطی مختلف هستند. این مطالعه با هدف بررسی ترکیبات اسیدهای چرب و همچنین خاصیت آنتی اکسیدانی پوسته محاط کننده مغز گردو (Pellicle) در ژنوتیپ های مختلف گردوی ایرانی (Juglans regia L.) طراحی و اجرا شده است. روش بررسی: در این مطالعه تجربی شش ژنوتیپ گردو (K1, G1, B1, K2, K3, B2) از نقاط مختلف منطقه کلیایی در استان کرمانشاه جمع آوری گردید. ترکیب اسیدهای چرب (9 ترکیب) با استفاده از کروماتوگرافی گازی کوپل شده با آشکارساز یونیزاسیون شعله ای آنالیز شد. برای بررسی خاصیت آنتی اکسیدانی از روش مهار فعالیت رادیکال DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) استفاده شد. یافته ها: روغن کل در دامنه ای از3/63 تا 5/78% قرار داشت. اسیدهای چرب دارای چند پیوند دوگانه (PUFA) مهمترین گروه اسیدهای چرب در روغن ژنوتیپ های مختلف مورد مطالعه را شامل می شدند که در دامنه ای از 6/57 تا 2/70% بودند. بالاترین میزان PUFA در ژنوتیپ کوره گردگان (B2) مشاهده شد. ژنوتیپ B2 نسبت به سایر ژنوتیپ ها فعالیت جمع آوری رادیکال بیشتری داشت (05/0>P). نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد، ترکیب اسیدهای چرب وابسته به ژنوتیپ است. پوسته نازک دور مغز سرشار از ضد رادیکال می باشد و به عنوان یک لایه محافظت کننده، اسیدهای چرب به خصوص اسیدهای چرب PUFA را در برابر رادیکال ها محافظت می کند.
واژه‌های کلیدی: گردو، اسید‌های چرب، آنتی اکسیدان، پوسته نازک دور مغز
متن کامل [PDF 238 kb]   (1901 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: گیاهان دارویی
دریافت: ۱۳۹۳/۱/۱۴ | پذیرش: ۱۳۹۳/۵/۲۰ | انتشار: ۱۳۹۳/۱۱/۱۳


XML   English Abstract   Print



دوره 17، شماره 1 - ( فروردین و اردیبهشت 1394 ) برگشت به فهرست نسخه ها