[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي درباره نشريه آخرين شماره تمام شماره‌ها جستجو ثبت نام ارسال مقاله تماس با ما ::
:: دوره 15، شماره 6 - ( بهمن، اسفند 1392 ) ::
دوره 15 شماره 6 صفحات 10-17 برگشت به فهرست نسخه ها
بررسی فیتوشیمیایی و اثرات ضد باکتریایی، ضد قارچی و هم افزایی فراکسیون های کلروفرمی عصاره ریشه گیاه کمای بیابانی
دکتر غلامرضا دهقان *، دکتر غلامرضا زرینی، منیژه حاجی زاده
دانشگاه تبریز ، dehghan2001d@yahoo.com
چکیده:   (4967 مشاهده)
زمینه و هدف: گیاه کمای بیابانی (Ferula szowitsiana) متعلق به خانواده چتریان و از گیاهان دارویی بومی ایران و آسیای مرکزی می‌باشد. صمغ حاصل از ریشه گیاهان جنس کما در درمان بیماری های گوارشی و روماتیسم کاربرد دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات فراکسیون های عصاره کلرفرمی ریشه گیاه کمای بیابانی طراحی و اجرا شده است. روش بررسی: در این مطالعه تجربی اثرات ضد باکتریایی، ضد قارچی و هم افزایی عصاره‌ی کلروفرمی و فراکسیون های فعال ریشه (CEF1-CEF15) بر روی برخی باکتری‌های گرم مثبت و گرم منفی و قارچ های کاندیدا کفیر و کریپتوکوکوس نئوفورمانس (غلظت‌های 2/0 تا 4 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر و با مضرب 2) با روش انتشار در آگار و تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی بررسی گردید. یافته‌ها: نتایج نشان داد که عصاره‌ و اجزای مختلف آن ، اثرات ضد میکروبی قابل ملاحظه‌ای بر روی میکروارگانیسم‌های مورد آزمون دارند. میانگین قطر هاله‌های عدم رشد بین 7 تا 23 میلی متر برای اجزای مختلف عصاره ثبت شد. عمده‌ترین اثر ضد میکروبی از 15 جزء حاصله در جزء CEF6 و روی باکتری باسیلوس سوبتیلیس و قارچ کریپتوکوکوس نئوفورمانس (به ترتیب با قطر هاله 4/15 و 1/23 میلی متر) دیده شد. جزء CEF5 اثر مهار کنندگی روی رشد هیچکدام از میکروارگانیسم‌ها نداشت. بیشترین اثرات هم افزایی اجزا، با آنتی‌بیوتیک‌های اریترومایسین و تتراسایکلین با اجزای CEF1، CEF9، CEF10 و CEF11 روی باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مقاوم به متی سیلین و باسیلوس سوبتیلیس مشاهده شد. نتیجه گیری: نتایج نشان داد عصاره و اجزای حاصله از گیاه کمای بیابانی خواص ضد قارچی و ضد باکتریی قابل قبولی از خود نشان می‌دهند که می‌توانند به عنوان منبع بالقوه برای ترکیبات جدید ضد باکتری در نظر گرفته شوند.
واژه‌های کلیدی: : فراکسیون های کلروفرمی، فعالیت ضد میکروبی، کمای بیابانی، هم افزایی
متن کامل [PDF 186 kb]   (5799 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: میکروبیولوژی
دریافت: ۱۳۹۲/۲/۲۱ | پذیرش: ۱۳۹۲/۶/۱۹ | انتشار: ۱۳۹۲/۸/۲۶
ارسال پیام به نویسنده مسئول

ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Dehghan G, Zarrini G, Hajizadeh M. Phytochemical investigation and antimicrobial, antifungal and synergistic activities of chloroform fractions of the root of Ferula szovitsiana. J Shahrekord Univ Med Sci. 2014; 15 (6) :10-17
URL: http://journal.skums.ac.ir/article-1-1509-fa.html
دهقان غلامرضا، زرینی غلامرضا، حاجی زاده منیژه. بررسی فیتوشیمیایی و اثرات ضد باکتریایی، ضد قارچی و هم افزایی فراکسیون های کلروفرمی عصاره ریشه گیاه کمای بیابانی. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهركرد. 1392; 15 (6) :10-17

URL: http://journal.skums.ac.ir/article-1-1509-fa.html

دوره 15، شماره 6 - ( بهمن، اسفند 1392 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد Journal of Shahrekord University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.057 seconds with 787 queries by yektaweb 3465