[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي درباره نشريه آخرين شماره تمام شماره‌ها جستجو ثبت نام ارسال مقاله تماس با ما ::
:: دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1383 ) ::
دوره 6 شماره 2 صفحات 50-59 برگشت به فهرست نسخه ها
مقایسه روشهای مختلف استخراج روغن از کبد کوسه ماهی و ماهی کیلکا و مقدار ویتامینهای A و D در آنها
سهیلا هنری *، مهندس محمود معموری، جعفر اکبری، رضا عنایتی‎فرد، مهناز حیدری
استاديار دانشکده داروسازی
چکیده:   (11991 مشاهده)
زمینه وهدف: روغن ماهی و کبد کوسه ماهی منابع غنی از ویتامینهای A و D میباشند. ویتامین A در شب کوری، تقویت سیستم ایمنی، رشد استخوانی و رشد سلول های بدن ضروری بوده و ویتامین D در جذب کلسیم و فسفر دخالت دارد و برای رشد استخوان ها لازم است. روغن ماهی و کبد کوسه ماهی حاوی اسیدهای چرب ضروری ایکوزاپنتانوئیک اسید و دکوزاهگزانوئیک اسید بوده که در کاهش بروز بیماری های قلبی - عروقی تأثیر بسزائی دارد. این پژوهش با هدف بررسی روش های مختلف استخراج و میزان روغن کبد کوسه ماهی و ماهی کیلکا و نیز تعیین مقدار ویتامینهای A و D در آنها، برای استفاده بهینه از منابع زیستی موجود در کشور طراحی گردید. روش مطالعه: روغن از کبد کوسه ماهی و ماهی کیلکا با استفاده از روش های مکانیکی، هضم قلیایی، استخراج با حلال و روش Bligh & Dyer استخراج شد. ویتامین های A و D در روغن حاصله با استفاده از روشهای مدون تعیین مقدار گردید. نتایج: نتایج نشان داد از بین روشهای انجام شده، بیشترین بازده روغن متعلق به روش Bligh & Dyer میباشد. (3/45% در نمونه کبد کوسه ماهی و 63/6% در نمونه ماهی کیلکا) و نیز میزان ویتامین های A و D در روش مذکور نسبت به سایر روشهای انجام گرفته بالاتر میباشد. این مقدار برای استفاده در مورد ماهی کیلکا به علت میزان کم روغن در آن مناسب نمی باشد. نتیجه گیری: با توجه به یافتههای این تحقیق مشخص گردید، روغن کبد کوسه ماهی دارای مقادیر مناسبی از ویتامین های A و D بوده که استخراج آن از کبد کوسه ماهی به منظور استفاده در فرمولاسیون فرآوردههای دارویی مورد نظر سودمند میباشد.
واژه‌های کلیدی: واژههای کلیدی: روغن ماهی، ویتامین A، ویتامین D، کوسه ماهی، ماهی کیلکا
متن کامل [PDF 298 kb]   (5345 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي |
دریافت: ۱۳۹۰/۳/۱۲
ارسال نظر درباره این مقاله
نام کاربری یا پست الکترونیک شما:

کد امنیتی را در کادر بنویسید >



XML   English Abstract   Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Honary S, Mamouri M, akbari J, Anayati fard R, hedari M. Comparison of different methods of extraction of oil from shark liver and from fish and the amounts of A and D vitamins in them. J Shahrekord Univ Med Sci. 2004; 6 (2) :50-59
URL: http://journal.skums.ac.ir/article-1-173-fa.html
هنری سهیلا، معموری مهندس محمود، اکبری جعفر، عنایتی‎فرد رضا، حیدری مهناز. مقایسه روشهای مختلف استخراج روغن از کبد کوسه ماهی و ماهی کیلکا و مقدار ویتامینهای A و D در آنها. مجله دانشگاه علوم پزشکی شهركرد. 1383; 6 (2) :50-59

URL: http://journal.skums.ac.ir/article-1-173-fa.html

دوره 6، شماره 2 - ( تابستان 1383 ) برگشت به فهرست نسخه ها
مجله دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد Journal of Shahrekord University of Medical Sciences
Persian site map - English site map - Created in 0.049 seconds with 796 queries by yektaweb 3503